Як швидко Офіціанту вивчити меню – Топ-10 порад

Приходячи працювати в ресторан або кафе в перший раз, багато офіціанти-новачки стикаються з труднощами із запам’ятовуванням меню. Часом це стає вирішальним пунктом для менеджерів у вирішенні залишити стажиста чи ні, що призводить до додаткового стресу і багато хлопців здаються ще на початку своєї кар’єри.

Але ось тобі видали меню. Воно дуже велике або ж кухня ресторану тобі зовсім не знайома, половину назв інгредієнтів ти чуєш вперше, а керівництво вимагає від тебе знання всього аж до банальної солі з перцем.

Як же можливо вивчити стільки всього і при цьому встигати відпрацьовувати зміни і чергувати роботу з особистим життям?

1. Заспокойся і почни з простого – переглянь меню закладу.

Не важливо, фізична копія або ж електронне меню на сайті. Дізнайся, як виглядають страви, якщо в меню є фотографії.

Як швидко вивчити меню офіціантові
Restaurant team set. Chef cook, manager, waiter, bartender, barista characters. Catering professionals team personages. Flat vector illustration modern design.

2. Не намагайся вивчити все відразу.

Розділи страви за категоріями – закуски, салати, супи, гарячі і м’ясні страви і т.д. Тим більше що в меню вже є ці розділи. Подивися, які категорії ти можеш вивчити разом. Наприклад, можна вивчити відразу і супи, і хлібну корзину, тому що в нашій свідомості вони йдуть пліч-о-пліч.

3. Не ухилятися і не прокрастініруй.

Використовуй свій вільний час, щоб вивчити меню. Чим швидше вивчиш, тим швидше перейдеш з стажистів в офіціанти і станеш нормально заробляти. Якщо в ресторані видасться вільна хвилинка, попроси менеджера відпустити тебе на перерву, щоб повчити меню. Менеджери рідко відмовляють ініціативи стажистів.

4. Перепиши меню своїми руками.

Можеш навіть придумати таблицю або схему, щоб легше запам’ятовувалося. Наприклад, спочатку позначити основні інгредієнти – яке м’ясо, які овочі його супроводжують, потім, якими приправами і соусами блюдо заправляється.

5. Якщо все ще важко запам’ятати, намалюй страву.

Це не повинна бути точна копія з фотографій, просто схематично позначити всі інгредієнти. Можеш провести асоціації з кольором продуктів.

6. Не соромся запитувати й уточнювати.

Розпитай офіціантів про меню, у вільний час. Коли мало гостей, поговори з кухарями, а ще краще, попроси пройти невелику стажування на кухні. Іноді знання процесу приготування допомагає краще запам’ятати склад блюда. Залежно від людей, які працюють на кухні, і принципів закладу тобі навіть можуть дати щось спробувати або приготувати.

7. Зіткнувся з незнайомим інгредієнтом?

І не полінуйся пошукати інформацію в інтернеті, а на робочому місці обов’язково запитай у менеджера або на кухні.

8. Допомагай офіціантам розносити страви.

Так ти швидше запам’ятаєш їх вид, і чим частіше, ти будеш їх бачити, тим краще запам’ятається склад.

9. Не соромся приходити на стажування.

Там зазвичай офіціанти згадують склад, а потім куштують страви, щоб краще рекомендувати його гостям. Це унікальна можливість безкоштовно ознайомитися з меню закладу.

10. Придумай до страви барвистий опис.

Швидше за все, в закладі вже є пам’ятка з шаблонами, а якщо немає, то в інтернеті їх дуже багато. Найчастіше менеджери будуть питати у тебе барвисті і продають опису, ніж точний склад. Офіціанти, які вміють продати навіть найпростіше блюдо, цінуються набагато вище.

Ну і наостанок

Не старайся тримати в пам’яті всі страви і їх особливості. На перших порах під час роботи все одно щось, та забудеться. Немає нічого поганого в тому, що ти забудеш будь-якої інгредієнт, завжди є можливість уточнити у своїх колег, на кухні у кухарів або у менеджера. Зрештою, робота в ресторані – це командна робота. Успіхів!

Як заробити на виконання простих завдань в Інтернеті

Яких замовників слід уникати беручи завдання на фрілансі

Кращі спеції для схуднення | Важливі нюанси

10 порад по розкрутці та просуванню молодого сайту

Залишити відповідь