Напевно, вже не секрет, що мати свій бізнес і працювати на себе набагато краще і вигідніше, ніж працювати на «дядю» за не дуже великі гроші. Встають закономірні питання: який бізнес відкрити і що потрібно для старту. Відповісти на ці питання можна склавши бізнес-план.
Щодо ідеї. Кількість фірм і підприємців, що надають різні послуги і реалізують різноманітні товари – величезна кількість. І новачкові буде зовсім не просто з ними конкурувати.
А ось приватних ферм не така велика кількість. Крім того, продукти харчування, які виробляються фермами, затребувані завжди і всюди. Тому, відкриття ферми дозволить швидко повернути витрачені на це гроші і вийти на рентабельність.
Як скласти бізнес-план ферми?
З цього приводу існує маса рекомендацій і варіантів. Який би з них ви не вибрали, необхідно враховувати певні моменти.
Основним завданням бізнес-плану є планування того, що і коли ви маєте намір зробити для досягнення кінцевого результату. Також в бізнес-плані закріплюється, на який прибуток ви хочете вийти в результаті.
Крім цього, в бізнес-плані має бути відображено, які витрати потрібно понести в процесі діяльності. Тут ціни слід писати трохи завищені (нехай краще гроші залишаться, ніж їх не вистачить), щоб не було накладок надалі.
По ходу ведення бізнесу бізнес-план можна коригувати в залежності від ситуацій – наприклад, ви зрозуміли, що, зробивши то-то і те-то можна збільшити прибуток або знизити будь-які витрати.
Давайте коротко розглянемо питання бізнес-плану прикладі гусячої ферми.
Отже, наш бізнес-проект – гусяча ферма. Для реалізації цієї ідеї потрібно вибрати приміщення, де птах буде міститися. Розмір приміщення має відповідати передбаченому кількості містяться там гусей.
Починати бізнес з декількох десятків гусей економічно не вигідно.
Мінімальна кількість гусей має бути не менше 1 тисячі голів.
Відповідно, приміщення потрібна велика.
Треба враховувати, що гуси будуть рости, і краще подбати про пташниках заздалегідь, а не купувати їх після. Відмінним рішенням цієї проблеми буде оренда на довгий термін або викуп покинутій колгоспної кошари, при бажанні можна таку кошару знайти.
Цю кошару – вашу майбутню ферму потрібно відремонтувати і встановити необхідне обладнання. Не турбуйтеся – ваші витрати відіб’ються вже у першому році розведення гусей.
Виявляється, відкрити гусячу ферму можна без значних витрат.
Тепер приступаємо до покупки «гусаку-поголів’я». Це також не дуже складно. Це можна зробити на будь-якому інкубаторі або іншої великої гусячої фермі. Потрібно також отримати відповідні дозволи від державних служб – ветеринарної (потрібно звернутися в станцію по боротьбі з хворобами тварин – вони є в кожному районі), санітарно-епідеміологічної та у пожежників. На це також можуть знадобитися гроші.
Ну ось. Підготовка до відкриття гусячої ферми проведена, гусенята закуплені. Тепер потрібно визначитися, за якою технологією їх вирощувати.
Гусяча ферма – це не тільки гусяче м’ясо. Гуси ще дають яйця, пух і пір’я.
Щоб розведення гусей було прибутковим і успішним, можна використовувати будь-яку вподобану технологію.
Візьмемо для прикладу французький варіант. За такою технологією гуси ростуть в умовах ферми 16 тижнів. При цьому, останні три тижні до гусям застосовується агресивний стиль годування – 4 рази на день і тільки кукурудзою.
Такий раціон забезпечує швидкий набір маси і робить гусячу печінку досить жирної. Після закінчення 16 тижнів гуси забиваються і направляються на переробку. В результаті французькою технологією можна отримувати з 1 гусака 10 кг м’яса.
При цьому найбільш краща частина поголів’я залишається на фермі для подальшого розведення. Повний цикл стада на гусячої фермі становить 3 роки.
Прибутковість і успішність гусячої ферми як бізнесу оцінюється досить високо. Це обумовлено порівняно невеликий конкуренцією, завжди затребуваною продукцією і можливість відкриття бізнесу без особливих вкладень.
При відкритті гусячої ферми, правильному бізнес-плані і везіння, гусяча ферма може окупитися максимум через один рік.